Site İçi Arama
Bizi Takip Edin!

Haberler

Tuncer Baş Cemevi açılışında konuştu: Kendi var ama adı yok bir mekanın açılışını yapıyoruz

Tuncer Baş Cemevi açılışında konuştu: Kendi var ama adı yok bir mekanın açılışını yapıyoruz

PİRHA – 8. Hızırşah etkinliği kapsamında Datça’nın ilk ve tek cemevi olan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Cemevi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş, “Şu anda kendi var ama adı yok bir mekanın açılışını yapıyoruz. Çağdaş bir hukuk devletinde adı olan şeyin bir kütüğü ve o kütükte bir kaydının olması gerekiyor” dedi. Baş cemevlerine yasal statü istediklerini belirtti. 

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Hızırşah etkinlikleri kapsamında Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Cemevi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş, CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve çok sayıda yurttaş katıldı.

“ALEVİ BEKTAŞİ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAYA KARARLIYIZ”

HBVAKV Datça Şubesi Cemevi Başkanı Murat Yıldırım, açılış öncesinde kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında Aleviliğin özünde insan sevgisi olduğunu vurgulayan Yıldırım “İnsanları şu ya da bu olduğu için değil salt insan olduğu için seviyoruz” dedi. Alevi Bektaşi kültürünü yaşatmak için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye kararlı olduklarının altını çizen Yıldırım, gerçek yol göstericinin bilim olduğuna inandıklarını vurguladı.

“ADI OLAN ŞEYİN BİR KÜTÜĞÜ VE O KÜTÜKTE DE BİR KAYDI OLMALI”

Açılışta bir konuşma yapan HBVAKV Genel Başkanı Tuncer Baş da, bu ülkede Alevilerin nüfusunun 25 milyona dayandığını belirtti. Devletten beklentilerinin Alevilerin cemevlerini tanımak olduğunu ifade eden Baş “Şu anda kendi var ama adı yok bir mekanın açılışını yapıyoruz. Çağdaş bir hukuk devletinde adı olan şeyin bir kütüğü ve o kütükte bir kaydının olması gerekiyor” dedi.

Devletin bütün yurttaşlarına dini inancı veya kimliği üzerinden değil TC kimlik numarası üzerinden yaklaşması gerektiğinin altını çizen Baş, “Ne zaman devletle bir araya gelsek çalıştaylar yaptılar, çalışmalar yaptılar, sordular hep bize ‘Bize inancınızı tarif edin.’ Bizi tarif ettirmeyin, bize inancımızı da tarif ettirmeyin. Bizim dedelerimize eğitim vermeyin. Biz bunları istemiyoruz. Siz yasal olarak bizim cemevlerimizi tanıyın. Biz bu mekanları oluşturduğumuzda en azından yaptığımız işin yasal karşılığı olsun istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmasında zorunlu din derslerine ve din derslerinin sayısının artırılmasına değinen Baş, dini öğretmenin devletin işi olmadığını, din derslerinin zorunlu olmaması gerektiğini söylediklerini ancak devletin bunu dikkate almak yerine din derslerinin sayısını daha da artırdığını söyledi.

“KADIN TACİZLERİNİN ÜZERİ ÖRTÜLECEK”

Baş, müftülüklere nikah yetkisinin verilmek istenmesine sert tepki gösterdi:

“Son yıllara kadar dindar ve kindar bir nesil yetiştiriyoruz’ diyorlardı. Bu işin psikolojik kısmıydı. Şimdi cihatçı bir nesil yetiştirerek işin fiziksel kısmını da tamamlıyorlar. Hatta iş öyle bir noktaya geldi ki artık nikahı imamlar kıyacak, artık kadın tacizlerinin üstü örtülecek, çocuk yaşta evliliklerin önü açılacak. Artık bir sürü yerde Ensar vakıflarının üstü imam nikahlarıyla kapatılacak.”

Bu ülkenin laik ve demokrat yurttaşları olarak laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti istediklerini dile getiren Baş, yılarca bunun altını çizdiklerini, mücadelesini verdiklerini ve bu mücadeleyi vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Açılışta Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de kısa konuşmalar yaparak görevlerinin, yerelde yaşayan yurttaşların yaşam standartlarını yükseltmek ve onların ihtiyaçlarını, taleplerini karşılamak olduğunu ifade ettiler.

Belediye başkanlarının ardından kısa bir konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi ise referandum, Adalet Yürüyüşü ve Adalet Mitingi’ne değindi.

Bu arada, 8. Hızırşah etkinlikleri kapsamında “Alevilikte semboller, söylemler, simgeler” konulu panel düzenlendi.