Site İçi Arama
Bizi Takip Edin!

Haberler

HBVAKV Genel Sekreteri Karahalil: Cemevlerini eğitim kurumları haline getirmeliyiz

HBVAKV Genel Sekreteri Karahalil: Cemevlerini eğitim kurumları haline getirmeliyiz

PİRHA- Hacı Bektaş Anadolu kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Sekreteri Seyit Karahalil, eğitim müfredatında yapılan değişiklikleri, dergahlara el konulmasını ve eğitimciler Gülmen ve Özakça’nın açlık grevini PİRHA’ya değerlendirdi. Karahalil, ülkenin adım adım muhafazakarlaştığını belirterek, cemevlerinin eğitim kurumlarına dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı  Genel Sekreteri (HBVAKV) Seyit Karahalil, eğitim müfredatındaki değişiklikleri PİRHA’ya değerlendirdi. İnsanların sürekli şeriatla karşı karşıya olduğunu belirten Karahalil, gittikleri her yerde selamın aleyküm ile karşılaştıklarını, merhaba kelimesini kullanmanın bile zor olduğunu söyledi.

“AKP’Lİ ÇAMLI KENDİNİ KAYBETMİŞ DURUMDA” 

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun AKP’li üyesi Ahmet Hamdi Çamlı’nın, “Cihat bilmeyen çocuğa matematik öğretmenin faydası yok” sözlerini hatırlatan Karahalil, “Oysa ağzından çıkan o cümlelerin bile birer matematiği ifade ettiğini bilemeyecek kadar kendini kaybetmiş durumda” dedi.

“HİÇBİRİSİNİN HESABI YAPILMIYOR”

Karahalil, farklı inançlara mensup çocuklara verilen zorunlu din dersi yetmiyormuş gibi bir de cihatın öğretilmeye çalışılmasıyla ülkenin adım adım şeriata doğru sürüklendiğini ifade etti.

Çocukların okullarda maruz kaldıkları eğitimle psikolojik ve ruhsal bozukluklar yaşadıklarına vurgu yapan Karahalil, şunları belirtti:

“Bir Alevi çocuğunu düşünün, annesinin babasının ibadeti, davranışları, doğaya ve insana bakışları bambaşka ama okula geldiği zaman oradaki öğretmenin öğrettikleri bambaşka. Peki bu çocuk ileriki  yaşlarda nasıl bir psikolojik yapıyla karşı karşıya kalacak. Bunların hiç birisinin hesabı yapılmıyor.”

“ÜLKE ADIM ADIM MUHAFAZAKARLAŞIYOR”

Ülkenin adım adım muhafazakarlaşmaya doğru gittiğinin altını çizen Karahalil, Aleviler olarak herkesin özgürce inancını yaşamasını istediklerini kaydetti. Karahalil, evde çocuklarına kendi inançlarını bile dayatmazken, okullarda İslami şeriatın aşılanmaya çalışıldığını söyledi. Bu duruma sadece Alevilerin değil bütün insanların duyarlılık göstermeleri gerektiğini belirten Karahalil, “Çünkü en iyi eğitimi verecek, ahlakı verecek olan ailenin kendisidir. Bir başkası benim çocuğuma ahlak dersi veremez. İslamiyet dersi veremez, hele hele cihat dersi hiç veremez. Cihat kelimesi zaten kendi başına bir korkunç ifadeyi ortaya koymaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

“ÖRGÜTLENMEDE ZAYIFIZ”

Aleviler olarak çocuklara alternatif eğitimler yaratma konusunda yetersiz kaldıklarını söyleyen Karahalil, cemevlerinde eğitim veremediklerini, cemevlerinin içini yeterince dolduramadıklarını, ekonomik anlamda zayıf olduklarını kaydetti. Siyasi örgütlenmeyi bir adım da olsa öne çıkardıklarını ancak ekonomik örgütlenmeyi ihmal ettiklerini ifade eden Karahalil, “Ekonomik örgütlenme ile siyasi örgütlenmeyi at başı götüremezsek biz o cemevlerimizde eğitim kurumlarını oluşturamayız. Eğitim kurumlarını oluşturduğumuz zaman orada o dersleri verecek öğretmenlerimizi yetiştiremeyiz. Öğretmenlerimizin ücretlerini ödeyemeyiz” dedi.

“DERGAHLARIMIZIN KAPILARI YÜZÜMÜZE KAPANDI”

Kendi ülkelerinde inançlarını özgürce yaşayıp ifade edemediklerinin altını çizen Karahalil, 5- 6 Ağustos’ta Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerinde dergaha girmelerine ve orada cem yürütmelerine izin verilmemesini de eleştirdi. “Dergahlarımızın kapıları yüzümüze kapandı” diyen Karahalil,m “Maalesef bu kapatmayı sadece devlet yapmadı. Oradaki belediye başkanı kendi insanımız olmasına rağmen bu kapıları bize açmadı. Gelip bir merhaba bile demedi. Biz böyle bir handikapla karşı karşıyayız.”vurgusunu yaptı.

“CEMEVLERİ EĞİTİM KURUMLARINA DÖNÜŞMELİ”

Tek yolun cemevlerini eğitim kurumlarına dönüştürmek olduğunu vurgulayan Karahalil şunları belirtti:

“Devasa binalar yapıyoruz ama devasa binaları maalesef sadece cem ve cenaze işleri için kullanıyoruz. Oysa oralarda eğitim verme olanakları var. Ne olursa olsun bu eğitimi çocuklarımıza verebilmeliyiz. Gençlerimizi bu eğitimle yetiştirebilmeliyiz. Sadece bunu inanç anlamında söylemiyorum. Ekonomik anlamda, felsefe anlamında, tarih anlamında, Türkçe anlamında söylüyorum. Bütün dersleri biz çocuklarımıza orada vermenin yollarını aramalıyız. Bunu tek başımıza yapamayız. Bütün Aleviler bir araya gelmeli, bu konuda sorun masaya yatırılmalı ve çözüm üretmeliyiz. Bu işin altından ancak böyle kalkabiliriz diye düşünüyorum.”

“BEDENLERİNİ O SOĞUK ZEMİNDEN KALDIRIP AYAĞA DİKMELİYİZ”

Konuşmasında tutuklu olarak açlık grevine devam eden eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya da değinen Karahalil, “Bu sırf işlerini kaybettikleri için değil bu zulme başkaldırdıkları için bedenlerini ölüme yatırdılar. Biz ülke halkı olarak ayağa kalkmalıyız. Onların yanında yer almalıyız, onların bedenini yatırdıkları o soğuk  zeminden kaldırıp ayağa dikmeliyiz. Tek yapmamız gereken bu. Onların ölümlerine göz yumarsak yarın bizim ölümlerimizi bekleyecek kimse bile kalmayacaktır” diye konuştu.

Cebrail ARSLAN/ANKARA