Site İçi Arama
Bizi Takip Edin!

Haberler

HBVAKV Başkanı Tuncer Baş: Dergahımıza el uzatmayın, dokundurtmayız

HBVAKV Başkanı Tuncer Baş: Dergahımıza el uzatmayın, dokundurtmayız

PİRHA – Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Hacıbektaş Veli Dergahı’nın bahçesine 20 Eylül’de kepçe ile girilmesinin ardından 7  Kasım’da da Nevşehir, Kayseri ve Hacıbektaş’taki kimi yetkililerin dergâhta değişiklik adı altında hazırlıkları konuşmak üzere toplandıkları ortaya çıktı. HBVAKV Başkanı Baş tepki göstererek, Alevilerin artık inancına müdahale edildiğini belirtti. Baş, “Dergahımıza el uzatmayın, uyarıyoruz” dedi. 

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Tuncer Baş, 7 Kasım’da Nevşehir’de bir kurulun toplandığını ve Hacı Bektaş Dergahı üzerinde yapılacak olan tadilat ve değişikliklerle ilgili toplantı olduğu yönünde duyumlar aldıklarını söyledi.

DAHA ÖNCE DE DENENDİ 

“Birkaç ay önce de Dergahın bahçesine dozerler sokularak orada bir takım inşaatlar yapılacaktı” diyen Baş, dergaha müdahalenin Hacı Bektaş halkı ve Alevi kamuoyunun verdiği tepki üzerine durdurulduğuna dikkat çekti. Yaptıkları toplantının bu konuda ısrarlı olduklarını ve bir şeyler yapmaya çalıştıklarını gösterdiğini kaydeden Baş, buna karşı kesinlikle direneceklerini söyledi.

HACIBEKTAŞ DERGAHI ALEVİLERİN SERÇEŞMESİDİR

Hacı Bektaş Veli Dergahı’nın kültürel bir miras, devletin koruma altında tutmak zorunda olduğu bir mekan, aynı zamanda bu devletin azımsanmayacak sayıda, milyonlarca yurttaşın bir inanç merkezi, kutsal mekanı ve Alevilerin Serçeşmesi olduğunu ifade eden Tuncer Baş, dergaha yapılacak en ufak bir müdahalenin bile Alevi dünyasından çok sert tepkiler alacağını kaydetti.

“Bunu oraya yapan aklın maksadı ne oraya tuvalet yapmak ne bebek bakımı için oda yapmak” olduğunu söyleyen Baş, Türkiye’yi karıştırmak ve ateşe atmak için bunu yaptıklarını ifade etti.

“ALEVİLERİN ARTIK İNANCINA MÜDAHALE EDİLİYOR”

Alevi örgütleri ve Alevi toplumu olarak bütün demokratik ve barışçıl yollarla, hukuk mücadelesiyle buna karşı direneceklerini söyleyen Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dergahımıza bu müdahalenin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Düne kadar Alevilerin fiziksel varlığına müdahale ediliyordu bugün ise Alevilerin de artık ya inancına müdahale ediliyor ya da maneviyatıyla oynanmaya çalışılıyor. Burada da yapılan şey aslında Alevilerin kutsallarına el uzatıyorlar. Biz özellikle haykırıyoruz kutsalımıza dokunmayın. Ve kesinlikle buna izin vermeyeceğiz. Bu ateşle oynamaktır. Bunu yapan insanları özellikle uyarıyoruz. Bu ülkede barış ve kardeşçe yaşamak istiyoruz.”

“TÜRKİYE’DE BARIŞI İSTEYEN HERKES TEPKİ GÖSTERMELİ” 

Yapılan ve yapılacak müdahalenin provokasyon olduğunu daha önce de bunun benzerlerinin yapıldığını söyleyen Baş, Alevi toplumunun bu konuda birlik ve bütünlük içinde olduğunu Türkiye’de barışı ve kardeşliği isteyen bütün insanların buna ortak tepki göstermesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Bu daha önce Dersim’de denendi. Dersim’de coğrafyamızı yakmaya kalktılar, kutsal mekanlarımıza müdahale ettiler, oraları barajlarla boğmaya çalışıyorlar. Keza İstanbul’da Karaağaç Dergahı’nın önüne AKP il binası yaptılar. Keza Hubyar Tekkesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü el koydu. Osmancık’ta Koyun Baba Türbesi’ne el koydular. Oraya da cami yapmaya çalışıyorlar. Yani bu Osmanlı’dan beri süren, Devletin aslında Alevilere karşı alt bilincinin tahrip etmek üzere ortaya sergilenmesidir. Ama biz özellikle bu çağda demokrasinin ve insan haklarının etkin olduğu, yurttaşlık ölçüsünün artık insan hakkı temeli olduğu bir zamanda bu zihniyeti kesinlikle kınıyoruz.” (HABER MERKEZİ)